woensdag 3 februari 2016

De overgave van Reinaert de vos







De overgave van
Reinaert de vos










Reinaert de vos was een vos met sluwe streken. Met al die streken had hij veel andere dieren pijn gedaan, daarom moest hij op de hofdag gedagvaart worden. Drie keer stuurde Koning Nobel iemand naar hem toe, maar twee keer wist hij ervan af te komen. We behandelen in deze tekst hoe Reinaert de drie dieren te grazen heeft en genomen en waarom hij wel met 3e afgezant van de koning meeging.

Koning Nobel stuurde als eerste Bruun de beer naar Reinaert. Bruun werd gewaarschuwd door zijn vrienden dat hij moest oppassen voor Reinaerts sluwe streken, maar Bruun geloofde niet dat iemand zo schurkachtig kon zijn. Vol vertrouwen ging hij naar Reinaerts kasteel toe. Via een donker bos kwam hij in een wilde streek, waarachter een grote heuvel lag. Na een tijdje kwam hij bij het kasteel Maupertuus van Reinaert aan. Reinaert lag hier te slapen voor zijn poort.. Bruun begon hem te roepen, hierdoor werd Reinaert wakker. Bruun de beer zei: “Ik ben een afgezant van de koning, en ik daag u voor de rechter.” Reinaert hoorde dit en dacht koortsachtig na. Na een tijdje sprak hij: “ Bedankt voor uw raad, maar u had niet hoeven te komen, want ik was wel gekomen. Maar mijn buik is zo heerlijk gevuld dat ik niet kan gaan. Maar u kan mij helpen, want ik heb een enorme voorraad honing.” Bruun wilde dit wel, dus gingen ze naar de boer Lamfroit. Toen ze daar aan kwamen zei hij tegen Bruun: “In die gesplete boom zit alle honing die u wilt.” Maar Bruun kwam vast te zitten in de boom en werd ontdekt door Lamfroit en de andere dorpsbewoners. Hij werd zwaar mishandeld. Uiteindelijk kon hij net ontsnappen en kon hij terug naar het hof gaan.

De koning stuurde een tweede afgezant naar Reinaert, dit was Tibeert de kater. Tibeert ging naar het kasteel, waar hij Reinaert vond. Hij vroeg aan Reinaert mee te gaan zodat hij berecht kon worden, maar natuurlijk had Reinaert zijn volgende list alweer klaar. Twee dagen voor dit had Reinaert ingebroken bij de pastoor. Hij had een haan gestolen en opgegeten. Reinaert nam de kater meen aar de pastoor zodat de kater daar wat muizen en kippen kon eten. Maar voor het gat waar Reinaert had ingebroken, had de zoon van de pastoor een strik
opgehangen. Nadat Tibeert naar binnen was geklommen, kwam hij vast te in de strik. Door al het lawaai dat hij maakte, kwamen de pastoor en zijn familie naar de schuur. Daar vonden zij Tibeert, gevangen in de strik. Ze mishandelde hem. In grote paniek beet Tibeert een van de twee ballen van de pastoor eraf. Toen de familie dit merkte vergaten ze Tibeert waardoor hij kon ontsnappen en weer terug kon gaan naar het hof.

Als laaste stuurde Koning Nobel de das Grimbeert naar Reinaert. Met hem ging Reinaert wel mee. Hij ddeed niks bij Grimbeert, omdat hij verre familie was van de vossen. En je haalt geen streken uit bij familie. En het was de derde dagingsboodschap. Als je dan niet naar het hof kwam, werd je vermoord of mocht je gedood worden. Op weg naar het hof kwamen Reinaert en Grimbeert kippen tegen en een haan. Reinaert had de haan bijna verslonden maar Grimbeert hield hem tegen. Reinaert kon zich moeilijk inhouden om de haan op te eten. Hij keek de hele tijd achterom. Grimbeert zag dat en hij zei dat Reinaert moest gaan biechten. Na het biechten deed Reinaert alsof hij helemaal goed was en spijt had van alles wat hij had gedaan. Hij werd tot pelgrim gemaakt en vergeven door de koning. Maar hij vermoorde een ridder van de koning en vluchtte weg.

De reden waarom Reinaert wel met de derde afgezant meeging, was omdat de dassen verre familie zijn van de vossen. Bovendien was het zo wanneer je derde keer niet meegaat, je vogelvrij werd verklaard en/of vermoord. En dat wil je natuurlijk koste wat het kost vermijden!

1 opmerking: